Je wilt jezelf inzetten voor een maatschappelijke organisatie, hun doel vindt je belangrijk, en je wilt hieraan een bijdrage leveren. Je wilt ‘goed besturen’, maar wat houdt dat in? Ook worstel je met de kwestie als persoonlijke aansprakelijkheid door onbehoorlijk bestuur.
Maar, hoe doe je dat? Het simpele en korte antwoord is ‘goed bestuur’ of good governance. Het maatschappelijke middenveld in Nederland heeft verschillende governance codes ontwikkeld, zoals voor sociale woningbouw (VTW, 2015), cultuur (governancecodecultuur, 2019), publieke omroepen (NPOintegriteit, 2012) en sportbonden (Commissie Goed Sportbestuur, 2005). Deze codes zijn opgesteld omdat organisaties vaak publieke fondsen ontvangen in de vorm van subsidies, belastingvoordelen of voordelige contracten met lokale autoriteiten. Hierdoor is publiek vertrouwen in hen gesteld en is het vergroten of waarborgen van vertrouwen belangrijk.
Maar goed bestuur is niet de alles omvattende één op één oplossing voor onbehoorlijk bestuur. Dit heeft met de aard van onbehoorlijk bestuur te maken. Elke bestuurder is wettelijk verplicht tegenover de rechtspersoon tot de behoorlijke taakvervulling. Wat onbehoorlijke taakvervulling en dus onbehoorlijk bestuur precies inhoudt, staat niet precies vermeld in de wet. Maar omschrijvingen van onbehoorlijk bestuur hanteren de volgende definitie.
Van kennelijk onbehoorlijk bestuur is sprake indien het bestuur duidelijk onverantwoord, roekeloos, verregaand onnadenkend of onbezonnen handelt en het bestuur zich hiermee begeeft ver buiten wat tot een normaal risico mag worden gerekend. Van kennelijk onbehoorlijk bestuur is met andere woorden sprake als geen redelijk denkend bestuurder, onder dezelfde omstandigheden, aldus gehandeld zou hebben.
Bron; Navigator; Jacques Raaijmakers
Supportpunt heeft de grootst mogelijke zorg besteed aan de ontwikkeling en samenstelling van dit artikel. Supportpunt geeft echter geen garantie over de juistheid van de verstrekte informatie. Supportpunt is niet aansprakelijk voor onjuistheden of ontbrekende informatie betreffende de inhoud. Alle informatie kan, zonder voorafgaande kennisgeving, op elk moment door Supportpunt worden gewijzigd of verwijderd.
Relevante informatie
Naslagwerk
Criteria stichtingen en verenigingen