Welke vergoeding mag een vrijwilliger ontvangen?

Welke vergoeding mag een vrijwilliger ontvangen?

Je bent als organisatie niet verplicht om een vergoeding (onkosten of reiskosten) te geven aan vrijwilligers. Wel hanteren veel vrijwilligersorganisaties het principe dat vrijwilligers zelf geen kosten voor het vrijwilligerswerk hoeven te maken. 
Er is sprake van een vrijwilligersvergoeding als de vergoeding niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk. De vergoeding moet het karakter hebben van een onkostenvergoeding. De Belastingdienst hanteert de term “geen marktconforme vergoeding”. Als de vergoeding wel marktconform is, is er geen sprake van een vrijwilligersvergoeding en is de vergoeding belast voor de loon- en inkomstenbelasting. 

Voor het vergoeden van werkelijk gemaakte kosten geldt geen limiet. Alle gemaakte kosten die kunnen worden aangetoond, worden vergoed zonder dat men belasting daarover is verschuldigd. Als de vergoeding van de werkelijk gemaakte en aangetoonde kosten boven de maximum normbedragen uitkomen, dient men de vergoeding wel op te geven aan de Belastingdienst. Deze vergoeding is echter alleen belast als niet kan worden aangetoond dat de vrijwilliger dit bedrag voor het vrijwilligerswerk heeft uitgegeven. 

De Belastingdienst verlangt niet dat vrijwilligersorganisaties een urenadministratie bijhouden ter onderbouwing van de vrijwilligersvergoeding.  
Er wordt onderscheid gemaakt in twee soorten vrijwilligersvergoeding. 

  • Vergoeding van werkelijk gemaakte en aangetoonde kosten, ook wel onkostenvergoeding. Dit zijn alle kosten die aangetoond kunnen worden, zoals bijvoorbeeld reiskosten. 
  • Forfaitaire vergoeding. Dit is een vast bedrag voor kosten die niet aangetoond hoeven te worden. 

Op de website van de belastingdienst tref je actuele informatie aan over de hoogte van de vergoedingen.   

Voor meer informatie over vrijwilligersvergoeding kun je kijken op: 

Supportpunt heeft de grootst mogelijke zorg besteed aan de ontwikkeling en samenstelling van dit artikel. Supportpunt geeft echter geen garantie over de juistheid van de verstrekte informatie. Supportpunt is niet aansprakelijk voor onjuistheden of ontbrekende informatie betreffende de inhoud. Alle informatie kan, zonder voorafgaande kennisgeving, op elk moment door Supportpunt worden gewijzigd of verwijderd.


Actuele informatie vergoedingen


Website Belastingdienst