Om de doelstellingen van jouw stichting of vereniging te bereiken, is goede communicatie noodzakelijk. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen van stichtingen en verenigingen.
Supportpunt heeft de grootst mogelijke zorg besteed aan de ontwikkeling en samenstelling van deze artikelen. Supportpunt geeft echter geen garantie over de juistheid van de verstrekte informatie. Supportpunt is niet aansprakelijk voor onjuistheden of ontbrekende informatie betreffende de inhoud. Alle informatie kan, zonder voorafgaande kennisgeving, op elk moment door Supportpunt worden gewijzigd of verwijderd.
Om een website op internet te laten zien heb je hosting nodig. Hiervoor heb je een server nodig die in verbinding staat met het internet. Op deze server moeten de bestanden staan die samen je website vormen. Een server is eigenlijk een gewone computer met een groot geheugen die 24 uur per dag aan staat en is aangesloten op het internet. Als iemand je url (adres van je website bv www.supportpunt.nl) intikt in zijn internetbrowser (bv Google Chrome, Firefox of Explorer) wordt diegene automatisch naar je website bestanden op de server geleid zodat je website op het scherm verschijnt.
Er zijn verschillende soorten hosting. Je hebt voor een website altijd een hosting nodig voor je websitebestanden, maar ook voor je domein inclusief je email.
Een domeinnaam is het adres van je website. Door het intikken van het adres (bv www.supportpunt.nl) ook wel url genoemd kom je bij je website terecht. Je kunt het vergelijken met een huis. Je domeinnaam is je adres en webhosting is je huis. De inrichting van je huis is dan je website die je bijvoorbeeld maakt met WordPress.
Wanneer je emailadressen wilt laten aanmaken voor jouw organisatie kun je dit het beste laten doen bij je hostingpartner via welke je ook je domein host. Emailadressen zitten eigenlijk altijd gekoppeld aan je domeinnaam.
Dit is zeker mogelijk. Wanneer je dat wilt heeft je nieuwe hostingpartner een verhuiscode nodig. Deze kun je gratis opvragen bij je huidige hostingpartner en doorgeven aan je nieuwe hostingpartner.
Wanneer je je huidige emailadressen ook doorgeeft kunnen zij deze ook voor je aanmaken. Vaak kun je in overleg met je nieuwe hostingpartner ook de e-mails uit je inbox overzetten zodat je niets kwijt raakt. Doe dit wel altijd voordat (minimaal 1 maand) je hosting bij je huidige hostingpartner afloopt anders kan je nieuwe hostingpartner niet meer bij de bestanden die ze daarvoor nodig hebben.
Ja, dit is mogelijk. Wanneer je zowel de hosting van je website wilt opzeggen als de hosting van je domeinnaam kun je dit regelen via het dashboard van je hostingpartner of via de mail. Ze zeggen dan de hosting voor je op en je ontvangt van hen de verhuiscode die je nodig hebt om je domein te laten verhuizen naar een andere hostingpartner. Deze verhuiscode geef je door aan je nieuwe hostingpartner zodat deze het domein kan overnemen.
De manier waarop een organisatie zich naar buiten toe laat zien noemen we de huisstijl. Het is de visuele presentatie van de organisatie waarvan het logo, de kleuren, lettertypes, fotografie en vormen deel van uit maken. Om herkenbaar te zijn en te blijven beeld je de huisstijl af op je huisstijlmiddelen zoals visitekaartjes, briefpapier, rol up banners, pennen en sjablonen.
Communicatiemiddelen zijn middelen waarmee een onderneming een boodschap kan communiceren naar een doelgroep. Alle middelen samen vormen de marketingcommunicatiemix. Je kunt hierbij onderscheid maken tussen offline en online communicatiemiddelen. Voorbeelden van de meest voorkomende middelen zijn:
Je website is het visitekaartje van je organisatie. Het zorgt ervoor dat je serieus en professioneel overkomt bij je doelgroep mits de website goed is ontworpen en ingericht. Is de eerste indruk positief creëert dit vertrouwen.
WordPress is een gratis Content Management Systeem (CMS) waarmee je een website kunt bouwen en onderhouden. Door een CMS te gebruiken heb je geen technische kennis nodig van bv html of een andere codetaal om bv teksten en afbeeldingen op je website te zetten.
De Nederlandse versie van WordPress kun je gratis downloaden via de website:
https://nl.wordpress.org/. WordPress bevat een aantal gratis thema’s zodat je direct aan de slag kunt gaan met het bouwen van jouw website. Op internet zijn vele andere (gratis) templates te verkrijgen als je liever een ander thema wilt gebruiken.
Na wat oefenen is het vrij eenvoudig om met WordPress om te gaan. WordPress werkt met blokken zoals een tekstblok en een blok voor afbeeldingen. Door het plaatsen en vullen van de diverse blokken maak je eenvoudig een pagina of een bericht. Het is wel handig als je gewend bent om met Word te werken. Veel functies zoals het bewerken van teksten komen overeen.
MailChimp is een online (gratis) programma waarmee je digitale nieuwsbrieven kunt versturen naar je adressenbestand.
Door middel van een drag- en drop systeem kun je makkelijk jouw e-mail of nieuwsbrief in je eigen huisstijl opstellen. Je hebt hiervoor dus geen kennis over codetaal nodig.
Met een gratis account van MailChimp kun je per maand naar 2000 adressen een mail of een nieuwsbrief sturen.
Ja, je kunt MailChimp met behulp van de plugin MC4WP: Mailchimp for WordPress koppelen aan je WordPress website. Wanneer mensen zich inschrijven komen ze automatisch in je adressenbestand in MailChimp terecht. Ook uitschrijvingen worden op deze manier automatisch verwerkt. Onder iedere mailing vanuit MailChimp staat een uitschrijflinkje. Als mensen hierop klikken kunnen ze zich online uitschrijven voor je nieuwsbrief. Op deze manier hoef je zelf geen handmatige adressenlijst meer bij te houden.
Ja, dat kan. Je doet dit door een nieuwe campagne aan te maken en deze te ontwerpen als uitnodiging.
Het is daarna handig om de uitnodiging te koppelen aan een inschrijfformulier op je website. Dit kan vrij eenvoudig door achter een inschrijfknop in je mailing een link te plaatsen naar het inschrijfformulier.
De website van jouw stichting of vereniging is voor je gemaakt en je onderhoudt deze zelf met WordPress. Hiermee plaats je berichten, foto’s, filmpjes, pagina’s en agenda-items. Maar misschien niet elke dag, en moet je er steeds weer inkomen. Of misschien heb je het van iemand anders overgenomen en nooit een training gehad. Speciaal voor jou heeft Supportpunt een online tutorial gemaakt. Volg de instructies of kijk ze terug, heel eenvoudig via Youtube.
De website van jouw stichting of vereniging is voor je gemaakt in WordPress op basis van Elementor en je onderhoudt deze zelf. Hiermee plaats je berichten, foto’s, filmpjes, pagina’s en agenda-items. Maar misschien niet elke dag, en moet je er steeds weer inkomen. Of misschien heb je het van iemand anders overgenomen en nooit een training gehad. Speciaal voor jou heeft Supportpunt een online tutorial gemaakt. Volg de instructies of kijk ze terug, heel eenvoudig via Youtube.