Kennisbank

Exclusief voor stichtingen en verenigingen

De Wet Normering Topinkomens (WNT)

Op 1 januari 2013 is de Wet normering topinkomens (WNT) in werking getreden.

1. Het doel

Het doel van de WNT is het tegengaan van bovenmatige bezoldigingen en ontslagvergoedingen bij instellingen in de (semi)publieke sector. Op grond van de WNT worden inkomens en ontslagvergoedingen van topfunctionarissen bij instellingen met een publieke taak genormeerd en openbaar gemaakt. De maximering is van toepassing op de hoogst leidinggevenden (topfunctionarissen) van de instellingen en interne toezichthouders (leden raad van toezicht of raad van commissarissen). Jaarlijks worden de bezoldigingsnormen in een ministeriële regeling aangepast.

2. Wat is een topfunctionaris?

Topfunctionarissen zijn, kort gezegd, degenen die behoren tot het hoogste uitvoerende of toezichthoudende orgaan, of de laag daaronder, en in die rol verantwoordelijk zijn voor de gehele instelling of als rechtspersoon. Ook extern ingehuurde topfunctionarissen vallen onder de WNT. Bekijk deze video voor meer informatie.

3. Valt mijn organisatie onder de WNT?

Of je organisatie onder de Wet Normering topinkomens valt is te achterhalen middels het stappenschema van het Ministerie van binnenlandse zaken. Hoewel het schema adequaat is, kan het soms ook wat complex zijn. Een andere methode om het te achterhalen kan middels deze instructievideo.

Alle Bezoldingsmaxima 2021

Jaarlijks worden de maxima aangepast bij ministeriële regeling (geïndexeerd). In 2021 is het algemene maximum €209.000,- inclusief belaste kostenvergoedingen en pensioenbijdrage werkgever.

Voor zorginstellingen, zorgverzekeraars, onderwijsinstellingen en cultuur, woningbouwcorporaties en organisaties op het terrein van ontwikkelingssamenwerking gelden in 2021 opnieuw sectorale bezoldigingsmaxima. Het overzicht van de verschillende in 2021 van toepassing zijnde maxima is hier te downloaden.

Overzicht alle bezoldingsmaxima

Het overzicht met de verschillende van toepassing zijnde maxima sinds de invoering van de WNT is hier te downloaden.

Meer informatie over de WNT

Op de website topinkomens staat alle informatie over de WNT, verder is hier een veel gestelde vragen pagina te vinden. Als alternatief kun je terecht op de website kennisopenbaarbestuur

Supportpunt heeft de grootst mogelijke zorg besteed aan de ontwikkeling en samenstelling van dit artikel. Supportpunt geeft echter geen garantie over de juistheid van de verstrekte informatie. Supportpunt is niet aansprakelijk voor onjuistheden of ontbrekende informatie betreffende de inhoud. Alle informatie kan, zonder voorafgaande kennisgeving, op elk moment door Supportpunt worden gewijzigd of verwijderd.

image_printPrint deze pagina