Kennisbank

Exclusief voor stichtingen en verenigingen

Wat komt er kijken bij het oprichten van een stichting of vereniging?

Het oprichten van een stichting is voor veel mensen een verwarrend proces. Er komen ook verschillende processen en regels bij kijken. In eenvoudige stappen loodsen wij je door dit traject. Volg dit stappenplan en je weet zeker dat je niets over het hoofd ziet bij het oprichten van jouw stichting.

Stap 1: Bestuur kiezen
Bepaal wie er in het bestuur van je vereniging of stichting komt. Kies een voorzitter, wijs een penningmeester aan en benoem een secretaris of andere bestuursleden. Zoek hier de juiste mensen bij, Supportpunt heeft functieprofielen opgesteld om je op weg te helpen.

Stap 2; bepaal de doelstelling
De doelstellingen van een stichting worden bepaald in de statuten, deze ga je in een later stadium aanvragen. Eerst moet glashelder zijn wat het doel van de organisatie is. Het is belangrijk dat je doelen concreet zijn en je organisatie tegelijkertijd niet te veel beperken. Je organisatie mag namelijk geen activiteiten uitvoeren die buiten de statutaire doelstellingen vallen. Wanneer je in de doelstelling bijvoorbeeld opneemt dat de stichting of vereniging zich richt op Eindhoven mag u geen activiteiten ondernemen in Veldhoven. Denk dus goed na over de statutaire doelstellingen van de organisatie. Meer informatie vind je hier.

Stap 3: Rechtsvorm kiezen
Richt je een vereniging of een stichting op? Welke rechtsvorm je kiest, hangt af van je doel. Je moet dus al een globaal beeld hebben wat je gaat doen om deze keuze te maken. De verschillen tussen een vereniging en een stichting zijn niet onbelangrijk. Op een vereniging zijn bijvoorbeeld andere wetten van toepassing dan op een stichting. Door de verkeerde rechtsvorm te kiezen, loopt je het fouten te maken. Het is dus belangrijk dat je voor de juiste rechtsvorm kiest. Goed de verschillen afwegen is belangrijk.

Stap 4: Verenigings- of stichtingsplan opstellen
Een dergelijk plan kent vele verschillende namen verenigings-, stichtings-, starters-, beleids- of ondernemingsplan. Het komt allemaal ongeveer op hetzelfde neer. Voor zowel verenigingen als stichtingen is het belangrijk een plan te hebben.

Een beleidsplan is een document waarin de doelstellingen worden beschreven plus hoe deze bereikt gaan worden. Zodoende beschrijf je bijvoorbeeld de activiteiten, doelgroep, doelstellingen en financiële situatie. Dit zijn namelijk belangrijke aspecten die worden gebruikt om financiering (zoals subsidie) aan te trekken voordat een organisatie een bewezen staat van dienst heeft opgebouwd.

Mocht je hulp nodig hebben met de begroting Supportpunt kan je helpen. Met informatie en met advies. Neem contact met ons op mocht dit nodig zijn.

Daarbij zijn dergelijke plannen ook een goede manier voor organisaties om zichzelf op koers te houden. Hoewel ze vooral nuttig zijn voor nieuwe organisaties, zou elke organisatie om de zoveel jaar een beleidsplan moeten hebben. Idealiter wordt het plan om de zoveel tijd herzien en bijgewerkt om te zien of de doelstellingen zijn gehaald of zijn veranderd.

Meer informatie vind je hier.

Stap 5: De notaris
Statuten opstellen
De statuten van je vereniging of stichting vormen een officieel document. Je beschrijft in de statuten onder andere:
Het vestigingsadres van de vereniging of stichting de namen van bestuursleden hoe je omgaat met een eventueel financieel overschot (winst)de rechten en plichten van je vereniging of stichting, bijvoorbeeld naar je leden. Supportpunt heeft goede statuten gezien voor rond de 600 euro. Hoe deze kosten zijn opgebouwd vind je in dit document. Gemeente Eindhoven heeft subsidies om deze kosten te vergoeden, vraag aan je contactpersoon of je hier aanspraak op maakt.

Huishoudelijk reglement
In het huishoudelijk reglement beschrijf je de regels over de dagelijkse gang van zaken bij je vereniging of stichting. Het is praktischer dan de statuten, en mag daarmee niet in strijd zijn. Je zet er bijvoorbeeld in hoe je de bezetting in de kantine regelt, wat de kledingrichtlijnen zijn of hoe je omgaat met het gebruik van materialen.

Stap 6: Bankzaken regelen
Goed georganiseerde vereniging of stichting openen een zakelijke rekening. Hiervoor heb je een KvK-nummer nodig. Veel banken bieden verenigingen en stichtingen korting op een zakelijke rekening.

Stap 7: Verzekering regelen
Vrijwilligersorganisaties lopen risico’s. Het bestuur weet of deze risico’s aanvaardbaar zijn, maar heeft het bestuur wel voldoende inzicht in de risico’s en moeten ze toch niet nagaan of de organisatie voldoende verzekerd is voor de risico’s die voortvloeien uit de activiteiten? In dit stuk vind je een stappenplan om de risico’s van jouw vereniging of stichting in kaart te brengen en geven we een korte algemene uitleg over een mogelijke verzekering. Dit document kun je gebruiken als voorbereiding op de bespreking met de verzekeringsexpert, die samen met jou de diepere vakkundige analyse maakt.

Collectieve vrijwilligersverzekering
De Gemeente Eindhoven heeft voor al haar vrijwilligers en mantelzorgers bij Centraal Beheer een verzekering afgesloten. De informatie over welke verzekeringen afgesloten zijn vind je op de website van de Gemeente Eindhoven en Centraal beheer. De genoemde verzekeringen zijn alleen van toepassing voor vrijwilligers en niet voor stichtingen en verenigingen (de organisatie zelf).

Let op; De vrijwilligersverzekering van de gemeente Eindhoven heeft beperkingen, hierdoor is dus niet alles verzekerd. Zo zijn bestuurders bijvoorbeeld wel verzekerd als vrijwilliger maar de organisatie, de vereniging of stichting zelf niet. Daarbij keert de verzekering alleen uit als de organisatie zelf adequaat verzekerd is. Vaak houdt dit in een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Supportpunt is geen verzekeringsexpert, zoek zodoende contact met een verzekeringsexpert. Om dit vraagstuk te bespreken.

Met bovenstaande informatie proberen wij je achtergrondinformatie te geven over dit onderwerp. Hierbij geven wij enkel de hoofdlijnen en begrippen weer. Mocht je vragen hebben neem contact met ons op.

Supportpunt heeft de grootst mogelijke zorg besteed aan de ontwikkeling en samenstelling van dit artikel. Supportpunt geeft echter geen garantie over de juistheid van de verstrekte informatie. Supportpunt is niet aansprakelijk voor onjuistheden of ontbrekende informatie betreffende de inhoud. Alle informatie kan, zonder voorafgaande kennisgeving, op elk moment door Supportpunt worden gewijzigd of verwijderd.

image_printPrint deze pagina