Voor een (nieuwe) baan of vrijwilligerstaak is vaak een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. In sommige branches, bijvoorbeeld de kinderopvang is dit zelfs wettelijk verplicht. Justitie handelt de VOG-aanvragen af en is de enige instantie in Nederland die de VOG afgeeft.
Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat je (justitiële) verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Bij de beoordeling van een VOG-aanvraag kijkt Justitie of je strafbare feiten op je naam hebt staan die een risico vormen voor de functie of het doel waarvoor je de VOG aanvraagt. Sommige strafbare feiten vormen een bezwaar voor de ene baan of stage, maar voor de andere niet. Een snelheidsovertreding kan bijvoorbeeld van belang zijn als een aanvrager taxichauffeur wil worden, maar niet voor de functie van baliemedewerker bij een bank. Heb je geen strafblad, of heb je geen strafbare feiten gepleegd die relevant zijn voor het doel van de aanvraag? Dan krijg je een VOG.
De organisatie of (toekomstige) werkgever moet controleren of iemand een echte VOG heeft en geen vervalsing. Vraag als organisatie of werkgever daarom altijd naar het originele exemplaar, zodat je de echtheid kunt vaststellen. Twijfel je of een VOG echt is? Neem dan contact op met Justitie.
Vrijwilligers die met kinderen of kwetsbare personen werken, kunnen gratis een VOG aanvragen. De vrijwilliger kan met de VOG aantonen dat hij of zij geen strafbare feiten op zijn of haar naam heeft staan, die het vrijwilligerswerk in de weg staan.
De VOG is daarmee een belangrijk onderdeel van het preventie- en integriteitsbeleid van elke vrijwilligersorganisatie. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de veiligheid van kwetsbare groepen in de samenleving.
De wet verplicht een VOG voor sommige specifieke beroepen, o.a.:
Voor andere functies kan een VOG ook verplicht zijn. Bijvoorbeeld als je gaat werken:
Sommige koepelorganisaties of sportbonden stellen VOG’s ook verplicht. Raadpleeg daarom altijd uw koepelorganisatie- of bondsprotocol
Organisaties die in aanmerking willen komen voor de regeling voor een gratis VOG, kunnen zich aanmelden via de website gratisvog.nl. Het CIBG (onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) beoordeelt of de organisatie aan de voorwaarden voldoet en laat haar dit weten. Wil je als organisatie meer informatie over hoe je je kunt aanmelden, de procedure en de voorwaarden? Kijk dan op de website gratisvog.nl.
Supportpunt heeft de grootst mogelijke zorg besteed aan de ontwikkeling en samenstelling van dit artikel. Supportpunt geeft echter geen garantie over de juistheid van de verstrekte informatie. Supportpunt is niet aansprakelijk voor onjuistheden of ontbrekende informatie betreffende de inhoud. Alle informatie kan, zonder voorafgaande kennisgeving, op elk moment door Supportpunt worden gewijzigd of verwijderd.