Kennisbank

Exclusief voor stichtingen en verenigingen

Veel gestelde vragen bij het oprichten van een stichting of vereniging

Een stichting of vereniging oprichten kan veel vragen oproepen. Supportpunt helpt je met het beantwoorden van deze vragen. De meest gestelde vragen hebben wij alvast op een rijtje gezet. Mocht je er niet uitkomen, neem dan contact met ons op. Supportpunt ondersteunt nieuwe en bestaande non-profit initiatieven in Eindhoven met advies over bestuur en organisatie. Een stichting of vereniging oprichten kost tijd en energie dus reken erop dat je vooraf “huiswerk” moet doen. Uiteraard begeleiden wij je daarbij.

Onderwerpen die aanbod komen zijn;

  • Het ondernemingsplan maken, hoe doe je dat?
  • Stichting of vereniging, welke rechtsvorm moet ik kiezen?
  • Wat zijn de kosten voor het oprichten van een stichting of vereniging?
  • Mag ik als stichting of vereniging ook winst maken?
  • Wat is een ANBI?
  • Mag ik mezelf salaris uitkeren vanuit de stichting of vereniging?
  • Kan ik personeel aannemen bij de stichting of vereniging?
  • Moet ik een administratie bijhouden voor de stichting of vereniging?
  • Heb ik een accountantsverklaring nodig?
  • Krijg ik te maken met belastingen?
  • Waaruit bestaat het bestuur van stichting of vereniging?
  • Wie wordt de eigenaar?
  • Is een adres noodzakelijk?

Een ondernemingsplan maken, hoe doe je dat?

Een ondernemings- of strategisch beleidsplan is een schriftelijk document waarin in detail wordt beschreven hoe je de doelstellingen bepaalt en hoe je de doelen moet gaan bereiken. Dit businessplan bevat een schriftelijke routekaart vanuit o.a. financieel en operationeel oogpunt. Voordat je een stichting of vereniging opricht moet je eerst een ondernemingsplan maken. Deze dient als basis voor het oprichten van een succesvolle organisatie. Supportpunt heeft exclusief voor stichtingen en verenigingen een programma ontwikkeld dat je helpt bij het opstellen van je beleidsplan.

Stichting of vereniging, welke rechtsvorm moet ik kiezen?

Voordat je van start gaat met het oprichten van een vrijwilligersorganisatie, is het van belang om goed na te denken over de rechtsvorm. Hiermee wordt bedoeld de juridische vorm van de organisatie en de manier waarop deze bekend staat bij instanties als de Belastingdienst. De eerste vraag die je moet beantwoorden is dan ook ‘vereniging of stichting?’. Uiteraard zijn er belangrijke verschillen tussen een vereniging en een stichting. Deze verschillen moet je meenemen in de afweging wat voor organisatie je wilt oprichten. Na de eerst stap, waarin je één keuze maakt ten aanzien van de rechtsvorm ben je er nog niet. Op deze site vind je een stappenplan.

Wat zijn de kosten voor het oprichten van een stichting of vereniging?

Volgens de Kamer van Koophandel ben je voor het oprichten van een stichting of vereniging tussen de 400 en 1.000 Euro notariskosten kwijt. Dit is afhankelijk van de notaris en hoe complex de organisatie is. Daarnaast betaal je eenmalig 51,30 Euro voor je inschrijving in het Handelsregister. Dit is sterk afhankelijk van de omvang en complexheid van de stichting of vereniging.

Mag ik als stichting of vereniging ook winst maken?

Je mag met stichting of vereniging winst maken, maar deze winst dient ten goede te komen aan het doel van de stichting of vereniging. Je mag deze winsten niet uitkeren aan het bestuur, ze moeten ten gunste komen van het ideëel of sociaal doel.  Wel mag een onkostenvergoeding  uitgekeerd worden.

Wat is een ANBI?

ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Indien je stichting of vereniging aangemerkt wordt als ANBI kunnen donateurs hun giften aftrekken bij de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Ook hoeft je als ANBI geen schenk- en erfbelasting te betalen over ontvangen schenkingen en erfenissen. Wil je meer weten over de ANBI status, klik hier.

Mag ik mezelf salaris uitkeren vanuit de stichting of vereniging?

Het kan voorkomen dat een bestuurder in loondienst is bij de stichting of vereniging. Echter, is dit ongebruikelijk en niet wenselijk om elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Er kan wel een vergoeding voor eventueel gemaakte onkosten uitgekeerd worden. Indien je een stichting of vereniging een ANBI status heeft, dan is het niet toegestaan dat bestuurders loon ontvangen voor hun werkzaamheden als bestuurder. 

Kan ik personeel aannemen bij een stichting of vereniging?

Ja, een stichting of vereniging kan personeel in dienst nemen.

Wil je personeel aannemen of werk je met uitsluitend vrijwilligers, kijk dan ook eens bij de rubriek ‘Werken met vrijwilligers’ in onze databank. Je kunt daar je snel en makkelijk het antwoord vinden op veel HR vragen. Ook vind je hier standaarddocumenten, overeenkomsten en nog veel meer informatie die gratis te downloaden en te gebruiken zijn. Mocht je meer specifieke informatie willen, maak dan een afspraak.

Moet ik een administratie bijhouden voor de stichting of vereniging?

Ook voor een stichting of vereniging geldt een administratieplicht, onze Portal dient als ideale omgeving voor de opslag van vertrouwelijke documenten. Supportpunt ondersteunt de penningmeester bij het komen tot en voeren van een goede boekhouding. Samen zorgen we voor financieel inzicht op de gewenste momenten en denken we mee over de vele vraagstukken die – specifiek bij stichtingen en verenigingen – op financieel administratief gebied spelen. Dit alles doen we samen met een netwerk van ‘MVO-partners’; professionals uit het bedrijfsleven die graag hun expertise inzetten voor de Eindhovense non-profit organisaties. Daarnaast leveren we overzichtelijke rapportages voor het bestuur van je organisatie, waarvan we de frequentie samen bepalen.

De vraagstukken die wij behandelen hebben veelal betrekking op de bijzondere werkwijze van een stichting of vereniging. Te denken valt hier onder andere aan de verantwoording van subsidie en fondsgelden, voldoen aan WFT-normen, specifieke btw-regelgeving voor non-profit organisaties en ANBI-rapportage en publicatie.

Heb ik een accountantsverklaring nodig?
In opdracht van de penningmeester gaan wij -samen met jou – in overleg met de accountant. Deze stelt dan snel en onderbouwd een accountantsverklaring op tegen lage kosten.

Krijg ik te maken met belastingen?

Een stichting of vereniging is onderworpen aan belasting indien er sprake is van een onderneming. De activiteiten van de stichting of vereniging zijn voor de beoordeling van de belastingplicht dus doorslaggevend. Dat kan zijn vennootschapsbelasting, maar ook BTW. Na inschrijving bij de KvK krijgt je van de belastingdienst bericht of je belastingplichtig bent.

Waaruit bestaat het bestuur van een stichting of vereniging of vereniging?

Het bestuur van een stichting of vereniging bestaat uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. De voorzitter is het gezicht van de organisatie en vertegenwoordigt de organisatie. De secretaris is de schrijver van de organisatie en zorgt er onder andere voor dat besluiten die gemaakt zijn tijdens de vergaderingen (notulen en besluitenlijst) vastgelegd en nagekomen (actielijst) worden. De penningmeester beheert het geld van de organisatie, maakt de begroting en houdt de financiën bij. Wil je meer weten over de rol en taken van de bestuurders, zie dan ook functieprofiel voorzitter secretaris en penningmeester

Wie wordt de eigenaar?

Voor een stichting of vereniging is een oprichter nodig. Deze zet de procedure in gang en zal vaak ook een bestuursfunctie vervullen. Je kunt als oprichter ervoor kiezen om na de oprichting geen bestuurstaak te vervullen. Er zullen dan andere personen in het bestuur van de stichting of vereniging zitten. Jij als oprichter hebt dan verder niks meer te maken met de stichting of vereniging.

Heb ik een adres nodig?

Een stichting of vereniging heeft een vestigingsadres nodig. Dit mag geen postbus zijn. Je kunt de stichting of vereniging vestigen op je woonadres, maar dat hoeft niet. Een Nederlandse stichting of vereniging dient in Nederland gevestigd te zijn. 

Mocht je nog vragen hebben, een gerust contact met ons op. Het eerste adviesgesprek is altijd gratis daarna hanteren wij een tarief van € 16,50 per uur.

Maak hierbij ook de opmerking van de notaris

Supportpunt heeft de grootst mogelijke zorg besteed aan de ontwikkeling en samenstelling van dit artikel. Supportpunt geeft echter geen garantie over de juistheid van de verstrekte informatie. Supportpunt is niet aansprakelijk voor onjuistheden of ontbrekende informatie betreffende de inhoud. Alle informatie kan, zonder voorafgaande kennisgeving, op elk moment door Supportpunt worden gewijzigd of verwijderd.

image_printPrint deze pagina