Sinds 27 maart 2022 is het verplicht dat alle bestuurders van stichtingen en verenigingen zich inschrijven in het UBO-register van de Kamer van Koophandel.
In onderstaand artikel leggen we kort uit waarom en geven we praktische tips die je helpen om aan deze verplichting te voldoen.
Ter voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor fraude, terrorismefinanciering of het witwassen van geld is het verplicht voor organisaties om UBO’s inzichtelijk te maken door hen in te schrijven in het UBO-register van de Kamer van Koophandel. Dit geldt ook voor alle stichtingen en verenigingen . Doe je dit niet dan ben je in overtreding en kun je mogelijk een geldboete of taakstraf krijgen. Het Bureau Economische Handhaving (BEH) van de Belastingdienst controleert hierop. De gegevens van UBO’s in het UBO-register zijn niet openbaar.
Wie is een UBO?
Een UBO is de Ultimate Beneficial Owner, de uiteindelijke belanghebbende van een juridische organisatie. De UBO is een natuurlijk persoon die direct of indirect meer dan 25% stemrecht (belang) of feitelijke zeggenschap heeft bij een stichting.
In het kort is een UBO bij een stichting een natuurlijk persoon die:
Als je niet zeker weet wie de UBO van jouw stichting is, worden de bestuursleden als UBO aangemerkt.
Zij worden dan ook wel een pseudo-UBO genoemd. Een wissel van een of meerdere bestuursleden moet voortaan daarom niet alleen bij het Handelsregister worden aangemerkt, maar ook binnen 7 dagen bij het UBO register.
Voorbereiden inschrijving
Je moet je UBO opgave in één keer afronden voor alle bestuurders samen. Zorg daarom dat je goed bent voorbereid en dat je alle onderstaande gegevens en documenten bij de hand hebt wanneer je de opgave gaat doen. Een notaris mag ook namens jouw stichting de opgave doen. Ben je een UBO vergeten of wil je een wijziging aanbrengen kan dit nog achteraf.
Wat heb je als tekenbevoegde nodig bij de UBO-opgave?
UBO-opgave doen
Je schrijft je UBO’s in bij de Kamer van Koophandel in het UBO register.
Online doe je dit op de website van de KvK.
Meer informatie
Meer over de UBO registratie vind je op de website van de Kamer van Koophandel.
Kom je er niet uit of heb je nog aanvullende vragen over het registreren van je UBO’s? Neem dan contact op met Supportpunt via info@supportpunt.nl.
Supportpunt heeft de grootst mogelijke zorg besteed aan de ontwikkeling en samenstelling van dit artikel. Supportpunt geeft echter geen garantie over de juistheid van de verstrekte informatie. Supportpunt is niet aansprakelijk voor onjuistheden of ontbrekende informatie betreffende de inhoud. Alle informatie kan, zonder voorafgaande kennisgeving, op elk moment door Supportpunt worden gewijzigd of verwijderd.