Exclusief voor stichtingen en verenigingen
Home » Bestuurszaken » Een online algemene leden vergadering
Tijdens de COVID-19 crisis heeft het ministerie van Justitie het mogelijk gemaakt dat de verplichte jaarvergaderingen via livestream, video of audio rechtsgeldig zijn. Een digitale vergadering is een praktisch alternatief voor de normale fysieke vergadering. Een online vergadering is via een spoedwet mogelijk gemaakt tot eind 2021.
Na deze spoedwet gaat de oude wetgeving weer gelden, dan zullen verenigingen in hun statuten geborgd moeten hebben dat digitale tools gebruikt kunnen worden, inclusief een goed doordacht reglement voor de toepassing daarvan.
Het is echter wel zo goed als zeker dat met het gebruiken van nieuwe methodes er veel nagedacht zal worden over de wijze waarop leden via deze en andere tools mee kunnen doen aan het debat in de vereniging en dat deze tijd veel vernieuwing op kan leveren. Mogelijk dus ook de wijze waarop een AV gehouden gaat worden.
Tools voor stemmen
Er zijn twee criteria voor het beoordelen van de bruikbaarheid van tools voor de online algemene vergadering:
Norm 1: De vereniging moet kunnen nagaan of de persoon die stemt, is wie hij/zij beweert te zijn. De controle van de identiteit van de aandeelhouder kan ook eenvoudig gebeuren via communicatietools zoals Teams, Zoom, en Skype.
Voorwaarde 2: Tijdens de vergadering moet de vereniging volledige, nauwkeurige en ononderbroken kennis hebben van de besprekingen. De leden moet dus kunnen deelnemen, maar ook actief participeren, vragen stellen en een stem uitbrengen. De tool moet dus real time interactie mogelijk maken.
Supportpunt heeft de grootst mogelijke zorg besteed aan de ontwikkeling en samenstelling van dit artikel. Supportpunt geeft echter geen garantie over de juistheid van de verstrekte informatie. Supportpunt is niet aansprakelijk voor onjuistheden of ontbrekende informatie betreffende de inhoud. Alle informatie kan, zonder voorafgaande kennisgeving, op elk moment door Supportpunt worden gewijzigd of verwijderd.