Een beleidsplan is een schriftelijk document waarin in detail wordt beschreven hoe een meestal een startende organisatie- zijn doelstellingen bepaalt en hoe het zijn doelen moet gaan bereiken. Het bevat bevat een schriftelijke routekaart voor de organisatie vanuit o.a. financieel en operationeel oogpunt.
Een beleidsplan omvat verder belangrijke documenten die worden gebruikt om financiering (zoals subsidie) aan te trekken voordat een organisatie een bewezen staat van dienst heeft opgebouwd. Ze zijn ook een goede manier voor organisaties om zichzelf op koers te houden. Hoewel ze vooral nuttig zijn voor nieuwe organisaties, zou elke organisatie een beleidsplan moeten hebben. Idealiter wordt het plan periodiek herzien en bijgewerkt om te zien of de doelstellingen zijn gehaald of zijn veranderd en geëvolueerd.
Een beleidsplan is document waarin de kernactiviteiten van een organisatie worden beschreven, evenals de doelstellingen en de manier waarop de organisatie zijn doelen wil bereiken. Startende organisaties gebruiken deze plannen om van de grond te komen. Goede plannen moeten een samenvatting bevatten, diensten die de stichtingen of vereniging gaat aanbieden, financiële planning en een begroting. Hoewel het een goed idee is om details te geven, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het plan beknopt is.
Wil je een subsidie van het rijk of fondsen? Dan heb je een beleidsplan nodig. Kapitaalverstrekkers stellen het opstellen van een levensvatbaar plan inderdaad vaak als voorwaarde voordat zij overwegen geld aan nieuwe organisaties te verstrekken.
Opereren zonder strategisch plan is meestal geen goed idee. In feite zijn er maar weinig non-profit’s die het zonder een dergelijk plan erg lang uithouden. Er zijn beslist meer voordelen verbonden aan het opstellen en naleven van een goed plan, zoals de mogelijkheid om ideeën uit te denken zonder er te veel geld in te steken en uiteindelijk een goed idee te zien stranden.
De lengte van het beleidsplan varieert sterk van organisatie tot organisatie. Alle informatie moet in een document van 5 tot 15 pagina’s passen. Zoals hierboven vermeld, zijn geen twee beleidsplannen hetzelfde. Maar ze bevatten wel allemaal dezelfde elementen. Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende en belangrijkste onderdelen van een beleidsplan.
Executive summary: Dit deel schetst de organisatie de missie en visie van de onderneming. Samen met alle informatie over het bestuur van de organisatie, vrijwillegers en werknemers, activiteiten, en de locatie.
Producten en diensten: Hier kan de organisatie de producten en diensten schetsen die het zal aanbieden en hier kan de prijsstelling en de voordelen voor de maatschappij beschreven worden. Andere factoren die in dit deel aan bod kunnen komen zijn productie- en fabricageprocessen.
Marktanalyse: Een organisatie moet een goed inzicht hebben in doelgroep. Waarom is deze stichting of vereniging noodzakelijk? Zijn er geen soortgelijke organisaties die hetzelfde doen?
Budget: Elk goede stichting of vereniging moet een budget hebben. Dit omvat alle inkomsten en de kosten, zoals vrijwilligers, activiteiten en alle andere uitgaven in verband met de organisatie.
Mocht je meer hulp nodig hebben ten aanzien van het opstellen van je strategisch plan, neem dan gerust contact met ons op. Het eerste adviesgesprek is altijd gratis daarna hanteren wij een tarief van € 16,50 per uur. Je kunt ook kijken op de site van de KvK. Hoewel deze site gericht is op profit organisaties, kan ze wel als basis dienen voor stichtingen en verenigingen in een uitgeklede en kleinere versie.
Supportpunt heeft de grootst mogelijke zorg besteed aan de ontwikkeling en samenstelling van dit artikel. Supportpunt geeft echter geen garantie over de juistheid van de verstrekte informatie. Supportpunt is niet aansprakelijk voor onjuistheden of ontbrekende informatie betreffende de inhoud. Alle informatie kan, zonder voorafgaande kennisgeving, op elk moment door Supportpunt worden gewijzigd of verwijderd.