Exclusief voor stichtingen en verenigingen
Home » Financiële administratie » Prognoses, begrotingen en budgetten
Een vereniging of stichting besturen is al moeilijk genoeg. Waarom zou je je zorgen maken over de toekomst? Het antwoord: omdat je straks succes hebt als je nu de juiste beslissingen neemt.
Besturen is vooruitkijken. Maar om vooruit te kunnen zien, heb je inzicht nodig in je eigen organisatie. Prognoses, begrotingen en budgetten kunnen je hierbij helpen.
Maar wat is nu het verschil tussen deze drie?
Een begroting en een prognose zijn beide financiële planningsinstrumenten. Beiden geven een blik in de toekomst en voorspellen wat er gaat gebeuren. Echter zijn er wel degelijk verschillen tussen een begroting en een prognose:
Een begroting is vast, een prognose kun je bijstellen. Met een prognose doe je een voorspelling van hoe zaken gaan lopen. Verandert er iets, dan kun je daarop inspelen en verandert je prognose automatisch. Een begroting maak je één keer op, meestal aan het begin van een bepaalde periode, en deze verandert daarna niet meer.
Het doel van een begroting is om de verwachte inkomsten en uitgaven van de stichting of vereniging voor een bepaalde periode vast te stellen. Het doel van een prognose is om inzicht te krijgen in wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren op basis van de beschikbare informatie.
Een budget is net als een begroting iets wat niet verandert. Je bepaalt hoeveel geld je aan iets wilt uitgeven en je houdt je daar ook aan. In een budget kun je vastleggen wat je wilt uitgeven aan een project of activiteit. Een budget kan worden gezien als een gedetailleerd financieel routekaartje dat de uitgavenlimieten en verwachte inkomsten aangeeft, terwijl het binnen het groter begrotingskader past.
Kortom: een begroting is een algemeen financieel plan voorafgaand aan een periode, een prognose is een voorspelling van toekomstige gebeurtenissen die gedurende die periode regelmatig wordt bijgewerkt, en een budget is een kwantitatief plan dat uitgavenlimieten en verwachte inkomsten aangeeft binnen dat financiële kader.
Ze werken samen om een compleet beeld te geven van de financiële situatie en doelstelling van de stichting of vereniging.
Het opstellen van een begroting is niet eenvouding. Als eerste moet je als stichting of vereniging weten wat je wilt. Daarbij kun je jezelf de volgende vragen stellen:
Op deze manier kom je tot een ondernemingsplanning. Hoe beter deze planning is, des te betrouwbaarder kan de begroting worden opgesteld.
Een realistische en sluitende begroting is voor stichtingen en verenigingen erg belangrijk . Zeker als je als stichting of vereniging gebruik maakt van subsidies die verantwoord moeten worden. Subsidieverstrekkers vragen vooraf vaak een begroting zodat zij kunnen zien waar het geld aan wordt besteed.
Vraag je bij meerdere subsidieverstrekkers geld aan, dan vormen alle begrotingen samen de totale begroting van de stichting of vereniging.
Je bent verplicht om de totale begroting van de stichting of vereniging op te nemen in de jaarrekening.
Een goede boekhouding geeft je inzicht in de opbrengsten en kosten van de afgelopen jaren. Deze cijfers kunnen je helpen bij het opstellen van de begroting.
Supportpunt heeft de grootst mogelijke zorg besteed aan de ontwikkeling en samenstelling van dit artikel. Supportpunt geeft echter geen garantie over de juistheid van de verstrekte informatie. Supportpunt is niet aansprakelijk voor onjuistheden of ontbrekende informatie betreffende de inhoud. Alle informatie kan, zonder voorafgaande kennisgeving, op elk moment door Supportpunt worden gewijzigd of verwijderd.